دریچه تنظیم هوا، نقش مهمی در سیستم تهویه هوای مطبوع داشته و برای انتقال هوای داخل داکت‌ها و کانال‌ های هوا با قابلیت های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت بهتر، هوایی که از طریق کانال ها به محیط می رسد، توسط دریچه های هوا جهت‌دهی می شود. این دریچه‌ها ساختاری ساده داشته و از یک فرم همراه با پره‌های مختلف برای تقسیم هوای ورودی کانال‌ها تشکیل شده‌اند. در ادامه بیشتر با نحوه خرید دریچه هوا و نصب آن آشنا خواهید شد.

دریچه هوا چیست؟

دریچه تنظیم هوا برای جهت دهی هوای ورودی کانال‌ها استفاده می شود. به عبارت بهتر، هوایی که از طریق کانال های صنعتی به محیط اتاق و دهانه انشعاب می‌رسد، توسط دریچه هوا تقسیم شده و به شکل یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهار طرفه پخش می شود. دریچه هوا شکل ساده‌ای داشته و از یک فریم اصلی همراه با پره های مختلف برای تعیین مسیر هوا ساخته شده است. دریچه های هوا انواع مختلفی دارند و با جنس های آلومینیومی، آهنی و ام دی اف (MDF) روانه بازار می شوند. گروه صنعتی پویان گسترش با به کارگیری بهترین تجهیزات و دانش مهندسی شده، انواع دریچه تنظیم هوا را طراحی و تولید می کند.

انواع دریچه تنظیم هوا

 1. دریچه هوای فلزی (دریچه های آلومینیومی و آهنی)

2. دریچه هوای پلاستیکی

3. دریچه هوای چوبی (MDF)

انواع دریچه تنظیم هوا

دریچه تنظیم هوا آلومینیومی

از بهترین و پرکاربردترین دریچه های فلزی هوا که که معمولا جنس مرغوب و کیفیت بالایی دارند، دریچه های آلومینیومی هستند که در دهانه ورودی کانال های هوا نصب شده و هوا را به کل فضای خانه پخش می کنند. جنس فریم و پره های دریچه، آلومینیومی است و عموما طول عمر بالایی دارند. برای خرید دریچه تنظیم هوا از جنس آلومینیوم، لازم است با انواع مختلف آن آشنا شوید. که در ادامه به طور مفصل به آن پرداخیتم.

 

دریچه هوای طرح جدید

دریچه تنظیم هوای طرح جدید که روی دیوار نصب می شود و با نام دریچه هوای دیواری هم شناخته می شود، از یک فریم 3 سانتی آلومینیوم تشکیل شده که به خوبی فضای خالی انشعاب کانال را پوشش می دهد. همچنین تعدادی تیغه موازی با فواصل مشخص روی هم قرار گرفته و با کمک اهرمی به نام دمپر، بالا و پایین می شوند و میزان حجم هوای ورودی را تنظیم می کنند. از طرفی، در ساختار دریچه تنظیم هوا دیواری، تیفه های عمودی وجود دارد که به راحتی می چرخند و هوا را به سمت چپ یا راست تقسیم می کنند. دریچه هوا آلومینیومی طرح جدید در رنگ های مشکی، سفید، کرم و قهوه‌ای قابل عرضه است.

 

دریچه تنظیم هوا سقفی

همانطور که از نامش پیداست، این دریچه هوا در سقف نصب شده و نقش هوا رسانی به بخش های مختلف یک محیط را دارد. دریچه هوای سقفی چند طرفه است؛ یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهار طرفه. به عبارتی هوای انشعاب کانال توسط دریچه تنظیم هوای سقفی تقسیم شده و با توجه تناسب محیط، پخش می شود. دریچه هوا آلومینیومی سقفی هم برای سیستم دمنده (هوای رفت) و هم برای سیستم مکش (هوای برگشت) کاربرد دارد.

دریچه هوای سقفی اگر به شکل چند طرفه در سیستم تهویه هوا به کار رفته باشد، هم با دمپر و هم بدون دمپر قابل استفاده است اما اگر به شکل یک طرفه استفاده شده باشد، نیاز به کاربرد بدون دمپر نخواهد بود. مهم ترین ویژگی بارزی که باعث شده در اکثر محیط ها مثل کافی‌شاپ ها، رستوران‌ها، مجتمع های خرید، مراکز درمانی، اماکن ورزشی و… دریچه هوا سقفی از جنس آلومینیوم نصب شود، توزیع هوای ورودی داکت ها به شکل نامحسوس است. این مورد از پرتاب هوا به یک نقطه خاص جلوگیری می کند و هوای تعدیل شده کل فضای محیط را فرا می گیرد. در نظر داشته باشید دریچه هوای مشبک آلومینیومی و دریچه تنظیم هوای خطی اسلوت، قابلیت نصب در سقف را دارند. در ادامه به انواع دریچه هوا سقفی اشاره خواهد شد.

1. دریچه هوای سقفی چهار طرفه

دریچه های چهار‌طرفه سقفی به آسانی قابلیت نصب در سقف را دارند و عملیات هوارسانی را انجام می دهند. ساختار دریچه تنظیم هوای چهار طرفه، به گونه ای است که هوای ورودی کانال را به چهار جهت پرتاب می کند. دریچه هوای چهار طرفه هم در سقف اصلی و هم به صورت تایلی در سقف کاذب قابل نصب است. همچنین، دریچه هوای 4 طرفه هم به صورت دمپر دار و هم به شکل بدون دمپر استفاده می شود. 

2. دریچه تنظیم هوای سه طرفه

دریچه تنظیم هوای سه طرفه روی سقف نصب می شود و عملیات هوارسانی را در 3 جهت مختلف انجام می دهد. کارایی دریچه هوای سه طرفه بسیار شبیه به دریچه چهار طرفه است با این تفاوت که اگر یک بعد دریچه با دیوار تماس داشته یا نزدیک آن باشد، خرید دریچه هوای چهار طرفه مناسب نیست و باید از دریچه هوای 3 طرفه استفاده کنیم. این نوع دریچه به راحتی در سیستم های رفت و برگشت هوا قابل استفاده است.

3. دریچه هوای دو طرفه سقفی

از انواع دیگر دریچه های سقفی آلومینیومی، دریچه تنظیم هوای دو طرفه می باشد که هوا را به دو قسمت یکسان با زاویه های 90 درجه تقسیم و به محیط تزریق می کند. همچنین در این نوع دریچه هوا، پرتاب باد به سمت چپ یا راست است و می توان هوای خروجی را به هر نسبتی تقسیم بندی کرد. به عبارت واضح تر، باد سرد یا گرم با کمک دریچه 2 طرفه سقفی به دو جهت پخش می شود. لازم به ذکر است که این مدل دریچه هم به شکل دمپر دار و هم بدون دمپر قابل استفاده است.

4. دریچه تنظیم هوای یک طرفه

برای فضا‌های باز و مکان هایی که نیاز دارند تنها یک بخش مشخصی خنک یا گرم شود، دریچه هوای یک طرفه کاربرد دارد. این دریچه ها تنها یک مسیر را برای جهت دهی هوا مشخص می کنند و امکان تنظیم باد  وجود ندارد. از دریچه هوای یک طرفه در انواع مختلف سیستم های تهویه سرمایشی یا گرمایشی استفاده می کنند. 

دریچه تنظیم هوا سقفی

دریچه تنظیم هوا خطی

دریچه هوا خطی از آن دسته دریچه های تنظیم هوا آلومینیومی است که در بخش انشعاب کانال نصب می شود و هوای خروجی را به صورت موازی از داخل کانال به محیط پخش می کند. به شکل کلی، 3  نوع از دریچه های تنظیم هوا خطی در بازار موجود می باشد:

  1. دریچه تنظیم هوا اسلوت
  2. دریچه هوای زاویه دار
  3. دریچه هوای خطی کله قندی

 

1. دریچه تنظیم هوای اسلوت

از بهترین و معروف ترین نوع دریچه های هوا، دریچه تنظیم هوای اسلوت یا اسلات می باشد که در ساختار خود، یک فریم آلومینیومی به همراه تیغه های T شکل دارد و معمولا در سقف لابی ها، مجتمع های خرید و هتل ها مورد استفاده قرار می گیرد. حتما براتون سوال پیش آمده که اسلوت به چه معناست؟

تیغه های T شکل دریچه هوای اسلوت، به صورت موازی با فریم آلومینیومی قرار گرفته‌ند و هوای ورودی کانال را تقسیم بندی می کنند. اگر تنها یک تیغه در وسط دریچه باشد و آن را به دو قسمت تقسیم کند، اصطلاحا به آن دو اسلوت می گویند. به عبارت بهتر، نصب دریچه هوای اسلات در سقف برخی از مکان ها، از برخورد هوای مستقیم به یک نقطه جلوگیری می کند و در پخش هوای یکدست در فضای اتاق نقش بسزایی دارد. دریچه هوا اگر اسلوتی باشد، هر دو نوع با دمپر یا بدون دمپر آن قابل نصب است.

دریچه تنظیم هوای اسلات
2. دریچه تنظیم هوای زاویه دار

همانطور که از نامش پیداست، روی دیواری نصب می شود که با زاویه 30 درجه، هوای داخل کانال را در فضا پخش می کند. دریچه تنظیم هوا زاویه دار در ساختار خود، فریم آلومینیومی همراه با تعدادی پره دارد که به راحتی می توان با چپ و راست کردن آنها، هوای ورودی را جهت دهی کرد. هم تولید دریچه هوای دمپر دار و هم بدون دمپر زاویه دار امکان پذیر است.

 

3. دریچه تنظیم هوا کله قندی

دریچه هوای خطی کله قندی از لحاظ ظاهری شکلی شبیه به دریچه اسلوت دارد؛ تیغه های T شکل کوچکی در فضای داخلی دریچه وجود دارد که هوای ورودی را بدون ایجاد مسیر خاصی که اصطلاحا به آن صفر درجه می گویند، به محیط تزریق می کنند. دریچه تنظیم هوا کله قندی در دو نوع دمپر دار و بدون دمپر تولید می شود.

 

دریچه هوای گرد

زمانی که در کانال سازی صنعتی از کانال های گرد برای انتقال هوا استفاده می شود، لازم است از دریچه تنظیم هوای گرد برای جهت دهی هوای داخل کانال به محیط بیرون استفاده کرد. همانطور که از نامش پیداست، دریچه گرد دارای یک فریم گرد است که داخل آن، لایه های گرد دیگری وجود دارد. این دریچه‌ها در دو دسته پلاستیکی و آلومینیومی در بازار موجود می باشند و معروف ترین نوع دریچه های گرد، دریچه هوای بلندگویی می‌باشد. 

در نظر داشته باشید اگر فضای مجموعه بزرگ است و ارتفاع نسبتا بالایی دارد، خرید دریچه هوای گرد بهترین کار است؛ چرا که با فشار زیادی، باد را پرتاب می کنند.

 

دریچه تنظیم هوای گرد

دریچه تنظیم هوا مشبک

دریچه هوای آلومینیومی مشبک که اصطلاحا لانه زنبوری نام دارد، ساختاری شبکه‌ای دارد و برای پرتاب هوای مستقیم و بدون مانع به یک قسمت مشخص، گزینه مناسبی هستند. دریچه تنظیم هوا مشبک از یک فریم اصلی با تعداد زیادی شبکه مربعی شکل ساخته شده است. ابعاد مشخصی برای دریچه تعریف نشده و طبق نظر کارفرما، در کارگاه صنعتی پویان گسترش طراحی و تولید می شود.

دریچه مشبک هوا عموما در مکان هایی با ارتفاع بلند نصب می شود؛ مکانی هایی که نیاز به خروج هوا با بیشترین فشار را دارند. دریچه هوا مشبک با پوشش رنگ کوره‌ای طراحی و ساخته می شود و انواع مختلفی دارد؛ به عنوان مثال نوع زاویه دار آن در دو حالت زاویه صفر درجه و زاویه 45 درجه موجود می باشد و جهت پرتاب باد در چهار حالت یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهار طرفه می باشد. دریچه هوای مشبک هم بر روی دیوار و هم بر روی سقف و هم به صورت تایلی در سقف کاذب استفاده می شود. در نظر داشته باشید دریچه هوای مشبک را می توان هم به شکل مستقل و هم به شکل ترکیبی مورد استفاده قرار داد.

 

نصب دریچه تنظیم هوا (صفر تا صد)

حتما در منزل یا محل کار خود، نمونه‌ای از دریچه تنظیم هوا را مشاهده کرده‌اید. فریم هایی از جنس آلومینیومی، آهنی و یا MDF همراه با پره های موازی که برای تامین هوای احتراق و پخش کردن هوا به قسمت های مختلف محیط کاربرد دارند. از آنجا که رفته رفته استفاده از پنجره های دوجداره در واحد های مسکونی و اداری افزایش یافته و منافذ اندکی برای تبادل داخل و بیرون وجود دارد، لازم است نصب دریچه هوا به شکل اصولی انجام شود.

تامین هوای احتراق، مقدار هوایی است که دستگاه های گازسوز برای احتراق نیاز دارند. به عبارت بهتر، هوای داخل کانال کولر که با دریچه در محیط تقسیم می شود، همان هوای لازم برای احتراق، تهویه یا رقیق کردن گاز های دودکش می باشد. 

محل نصب دریچه هوا

دریچه هوا دیواری: این نوع دریچه‌ها روی دیوار تعبیه می شوند؛ توجه داشته باشید اگر سقف دارای مانع مزاحم نباشد، دریچه نزدیک به سقف و ارتفاع بالا نصب شود. اما اگر سقف دارای مانع باشد، باید دریچه را انقد پایین آورد تا هوای ورودی بدون مانع انتقال یابد.

دریچه هوا سقفی: همانطور که از نامش مشخص است، روی سقف نصب می شوند و هوای کانال‌ها را از بالا به پایین و بخش های مختلف محیط تقسیم می کنند.

دریچه برگشت هوا: این نوع دریچه‌ها در بالای محل نشستن افراد در ساختمان مسکونیٍ، تجاری و صنعتی کاربرد دارند.

 

مبحث 17 دریچه تامین هوا

مبحث 17، قانونی است که در مقرارت ملی ساختمان برای نصب دریچه تنظیم هوا تنظیم شده است؛ طبق این مبحث، چنانچه ساختمان مسکونی دارای فضایی معمولی باشد و درب و پنجره های خارجی بدون نوار درز بندی باشند و حجم فضای مناسب برای نصب دستگاه های گازسوز بیشتر از هر متر مکعب برای 177 کیلوکالری در ساعت باشد، نفوذ هوا به داخل آن فضا، کافی است و نیازی به نصب دریچه وجود ندارد. اما اگر حجم فضا کمتر از یک متر مکعب برای 177 کیلوکالری در ساعت باشد، نصب دریچه هوای ساختمان باید انجام شود.

توجه: اگر ساختمان مسکونی مجهز به درب و پنجره های دوجداره باشد و حجم فضای دستگاه گازسوز بیشتر از یک متر مکعب برای 177 کیلوکالری در ساعت باشد، بازهم لازم است دریچه نصب و تعبیه گردد.

 

جمع بندی

در این متن، دریچه تنظیم هوا و انواع آن توضیح داده شد. چنانچه سوالی در ذهنتان است که هنوز به جواب آن نرسیده‌ید، در قسمت نظرات انتهای مقاله با ما مطرح کنید تا کمتر از 24 ساعت، کارشناسان فنی شرکت پویان گسترش به آنها پاسخ دهند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.