تهویه مطبوع

تهویه مطبوع

تهویه مطبوع را می توان سیستمی برای فراهم کردن شرایطی استاندارد در فضا دانست؛ بدین گونه که با استفاده از این دستگاه دما، فشار، کیفیت و رطوبت هوا در سطح استاندارد قرار می گیرد. تمامی این دستگاه ها طبق اصول خاصی و بر پایه اصول انتقال حرارت، ترمودینامیک و مکانیک سیالات طراحی و ساخته می شوند. در ادامه قصد داریم این سیستم ها را بیشتر شناخته و با وظایف و قیمت آنها آشنا شویم.

تهویه مطبوع چیست؟

تهویه مطبوع، هوایش دلپذیر یا همان HVAC که از مخفف شده کلمه Heating,Ventilating And Air Conditioning است، توسط مهندسان مکانیک به تولید می رسد و برای راحتی افراد و انجام فعالیت های بهتر صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری مواقع نیز این دستگاه ها برای تولید بهتر محصولات غذایی و یا نگهداری آنها بکار گرفته می شوند. به طور کلی متوسط دمایی که این سیستم ها برای در فضا فراهم می کنند ۲۲ درجه سانتیگراد و ۵۰ درصد رطوبت است.

اهمیت تهویه مطبوع

از آنجایی که در چند دهه اخیر میزان آلاینده های محیطی بسیار افزایش پیدا کرده و عوامل متعددی موجب آلودگی هوای اطراف ما شده اند، استفاده از سیستم های تهویه مطبوع می تواند به ما در تنفس هوایی سالم کمک کند. همانطور که می ‌دانید آلودگی هوا و افزایش ویروس ها در اطراف ما می تواند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب بیماری های متعددی شود.

به همین خاطر است که همواره پیشنهاد شده تاثیر استفاده از دستگاه های تهویه را نادیده نگیرید. به طور کلی استفاده از این سیستم ها در فضاهای کاری، کارخانه های صنعتی، رستوران ها، مجتمع ها و… بسیار ضروری است.

اهمیت تهویه مطبوع

هدف از تهویه مطبوع

این دستگاه ها برای انجام وظایف متعددی ساخته می شوند؛ اما اصلی ترین هدف طراحی سیستم های تهویه مطبوع داشتن هوایی پاک و تامین سرما و گرمای محیط است. البته اهداف دیگری نیز وجود دارد؛ به عنوان مثال اغلب از این دستگاه ‌ها برای ضدعفونی کردن مراکز بیمارستانی و کلینیک های درمانی نیز استفاده می شود. همچنین  سیستم تهویه می تواند شرایط مناسبی را در آکواریوم برای آبزیانی که سلامت و ایمنی شان وابسته به رطوبت و دمای محیط است تامین فراهم کند.

سیستم تهویه مطبوع چطور کار می‌کند؟

دستگاه های تهویه مطبوع همه دارای اصول خاصی هستند و از ساختار معینی پیروی می کنند. به طور کلی مراحل کار این سیستم ها به عبارت زیر است.

  • در مرحله اول کویل های خنک کننده به طور کل رطوبت و گرمای هوا را از بین می برند.
  • کویل ها این هوا را به داخل دستگاه و سپس به خارج از فضا انتقال می دهند.
  • در مرحله بعد با حرکت دمنده و شروع کار اپراتور، هوای سرد در فضا پخش می شود.
  • دستگاه دارای کمپرسور است که می تواند بین اپراتور و کندانسور، مبرد را حرکت دهد. اینگونه هوای خنک وارد فضا خواهد شد.
  • به طور همزمان برای آنکه گرمای هوای بیرون وارد فضا نشود، فن هوای خود را به سمت کندانسور می فرستد.
  • طی روند کار دستگاه با استفاده از ترموستات و سیستم کنترلی که در آن وجود دارد می توان خنکی هوا را تنظیم کرد.
  • دستگاه دارای فیلتر نیز هست که آلودگی های موجود در هوا را جذب کرده و بیرون می فرستد.

مجموعه وظایف سیستم تهویه مطبوع

طراحی و ساخت دستگاه های تهویه به گونه ای است که می توانند تمامی وظایف زیر را به خوبی اجرا کنند.

  • تنظیم رطوبت فضا با رطوبت دهی و با خشک کردن هوا
  • ایزوله کردن هوا در محیط هایی همچون بیمارستان ها
  • تنظیم دمای محیط و میزان گرم یا سرد بودن محیط
  • رفع بوی بد محیط و از بین بردن گاز های سمی
  • هدیه کردن هوایی پاک با تصفیه هوا
  • تنظیم سرعت و شدت وزش هوا

بخش‌های تشکیل دهنده یک سیستم تهویه مطبوع

به طور کلی سیستم تهویه مطبوع از ۵ بخش کلی تشکیل می شود:

  1. مخزن انبساطی: این مخزن در تمام دستگاه ها مورد استفاده قرار نمی گیرد و تنها در سیستم تهویه تمام آب نصب می شود.
  2. کویل: کویل ها به دو دسته سرمایشی و گرمایشی تقسیم می شوند که می توانند میان هوای سرد و گرم تبادل ایجاد کنند.
  3. رطوبت گیر: رطوبت گیر می تواند هوا را سرد کرده و رطوبت اضافه محیط را جذب کند.
  4. پمپ: وجود پمپ در دستگاه موجب حرکت سیال ها می شود.
  5. فن و هواکش: فن و هواکش اصلی ترین جز سیستم تهویه است که می ‌توانند با وجود کویل، هوای گرم را از فضا خارج کرده و هوای سرد را وارد محیط کنند.

تقسیم بندی سیستم‌های تهویه مطبوع

برای تقسیم بندی این دستگاه ها دو معیار مطرح می شود؛ تقسیم بندی آنها بر اساس سیال و یا بر اساس درجه حرارت.

تقسیم بندی سیستم های تهویه مطبوع بر اساس سیال

جالب است بدانید تمام سیستم های تهویه از انواع خاصی از سیال ها استفاده می کنند و به طور کلی انواع دستگاه هایی که نوع خاصی از سیال ها را بکار می گیرند را می توان به عبارت زیر دانست.

  • سیستم های تهویه تمام آب
  • سیستم های تهویه تمام هوا
  • سیستم های تهویه مطبوع آب و هوا

تقسیم بندی سیستم های تهویه مطبوع بر اساس درجه حرارت

به طور کلی دستگاه های تهویه مطبوع از نظر درجه حرارت به سه دسته دو فصلی، تابستانی و زمستان تقسیم می شوند.

دو فصلی ( گرم و سرد کننده)

در نقاطی از کشور که در فصول مختلف آب و هوای متفاوتی دارند این دستگاه انتخاب بسیار مناسبی است؛ چراکه می ‌توان در همه فصول سال از این سیستم ها استفاده کرد. فن کویل، سیستم VRF، مینی چیلر، هواساز و چیلر از انواع سیستم های دو فصلی هستند که می توانند در تابستان سرما تولید کرده و در زمستان موجب گرمای محیط شوند. استفاده از این دستگاه ‌ها موجب صرفه جویی در مصرف انرژی نیز می شود.

زمستانی گرم کننده

پکیج های دیواری یا شوفاژ‌ها دستگاه هایی هستند که توانایی تولید گرما را در زمستان خواهند داشت. البته سیستم های دیگری نیز هستند که دارای حرارت مرکزی هستند، همچون شومینه و بخاری؛ اما نسبت به پکیج ها و شوفاژها کاربرد کمتر و نواقص بیشتری دارند.

تابستانی سرد کننده

اغلب سیستم های سرد کننده از اصول متعددی پیروی می کنند؛ به عنوان مثال در دستگاه هایی همچون کولر آبی کولر گازی و اسپلیت دستگاه های متعددی به کار گرفته شده است؛ به همین دلیل هر یک ظرفیت و توان متعددی دارند.

تقسیم بندی سیستم‌های تهویه مطبوع

تجهیزات تهویه مطبوع

به طور کلی تجهیزات سیستم تهویه مطبوع به عبارت زیر است.

هوارسان: به جعبه بزرگی که درون سیستم های تهویه هوا قرار دارد و باید میزان سرمایش، گرمایش، کار حفظ کیفیت انرژی رطوبت گیری، بازیافت هوا و… را انجام دهند هوارسان می گویند. اغلب هوارسان ها به یکی از تجهیزات کندانسینگ یونیت، چیلر و یا بویلر متصل می شوند.

بویلر: این تجهیزات با استفاده از گاز طبیعی آب گرم تولید می کنند که بسیاری از دستگاه های گرمایشی از نوع کوچک شده همین بویلرها هستند.

وی آر اف: یونیت های خارجی مرکزی و یونیت های داخلی VRF را تشکیل می دهند. این تجهیزات اغلب برای مکان هایی با متراژ متوسط مورد استفاده قرار می گیرند.

چیلر: چیلرها تولید کننده سرما هستند که اغلب ژنراتور یا کمپرسور دارند.

چیلرهای تراکمی: این نوع چیلر با کمپرسور اسکال یا اسکرو کار می کند و اغلب کندانسور آنها هوا و یا آب خنک است. لازم به ذکر چیلرهای سانتریفیوژی نیز جز این دسته از چیلرها به شمار می آیند که دارای پروانه دو مرحله ای، یک مرحله ای و توربوکر هستند.

چیلرهای جذبی: این چیلرها با کمک گرفتن از برج خنک کننده، مبرد آب و جاذب لیتیوم بروماید، آب را خنک می کنند. همچنین با استفاده از مشعل و لوله ‌های بخار می توان از لیتیوم بروماید رطوبت گیری کرد.

اسپلیت دیواری: از این تجهیزات برای تولید حرارت و برودت استفاده می شود؛ بدین گونه که به سیستم دی ایکس وصل می شوند.

اسپلیت کانالی: اسپلیت کانالی که تفاوت چندانی با اسپلیت دیواری ندارد را می ‌توان به کویل گرمایی متصل کرد تا در فصول سرد سال گرمایش فضا با استفاده از انرژی گاز تامین شود.

فن کویل: فن کویل برای توزیع حرارت و برودت مورد استفاده قرار می گیرد و با کمک گرفتن از فن های دارای چند نوع سرعت و کویل به کار خود ادامه می دهد.

خرید سیستم تهویه مطبوع

قبل از آنکه تصمیم به خرید سیستم تهویه مطبوع بگیرید لازم است نکاتی را مورد توجه قرار دهید تا خریدی بهتر و مطمئن تر داشته باشید. نکاتی چون:

  • قبل از خرید تصمیم بگیرید که می خواهید این دستگاه را در کجا و به چه صورت نصب کنید.
  • با توجه به شرایط آب و هوایی محل سکونت خود، دستگاه مناسب را خریداری نمایید.
  • برای خرید به سراغ مجموعه هایی بروید که این سیستم‌ها را با قیمتی مناسب به فروش می رسانند.
  • درجه آبرسانی موقعیت نصب دستگاه را بسنجید.

قیمت تهویه مطبوع

برای آنکه بتوان قیمت تهویه مطبوع تعیین کرد لازم است نخست ظرفیت سرمایشی و گرمایشی دستگاه را سنجید. سپس مدل، نوع و برند دستگاه برای تعیین قیمت مورد توجه قرار می گیرد. هر یک از این عوامل می توانند بر روی تفاوت قیمت دستگاه های مختلف با یکدیگر تاثیر بگذارد. لازم به ذکر است قیمت دلار و نوسانات ارزی نیز امری نادیده گرفتنی نیست و می تواند تاثیر زیادی بر روی قیمت نهایی دستگاه داشته باشد. شما می توانید برای برخورداری از لیست قیمت دستگاه های تهویه با کارشناسان ما در مجموعه پویان گسترش در ارتباط باشید.

برچسب ها:
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

ادامه مطلب
دریچه شوتینگ زباله

دریچه شوتینگ زباله

دریچه شوتینگ زباله که اصطلاحا با نام درب شوت زباله شناخته می‌شود، یکی از اجزای اصلی سیستم شوتینگ زباله بوده که در ساختمان های مرتفع و برج های بلند مرتبه، ...
ادامه مطلب
قیمت شوتینگ زباله

قیمت شوتینگ زباله

قیمت شوتینگ زباله چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟ همواره یکی از مشکلات فرهنگ آپارتمان نشینی، مسئله خارج کردن زباله‌ها به محیط بیرون از ساختمان است. پایین آمدن ...